strålebehandlingen

Når man har kræft i hoved/hals området, får man, før man starter op, lavet en ansigtsmaske , som former sig efter ens ansigt. Det foregår på Skejby sygehus. Det er en netplade af noget special plast , som bliver varmet op i varmt vand og lagt ned over ens ansigt og “smelter” ned over ansigtet på 7 minutter, medens de afkøler den så hurtigt som muligt undervejs med kolde vaskeklude. Det gør ikke ondt, og da det er et net, kan man trække vejret uden besvær. Over øjnene lægger de 2 vatrondeller for at skabe plads til at man senere kan åbne øjnene. Så får man en perfekt afstøbning af ansigtet, og denne skal man have på til hver strålebehandling, den bliver fastgjort til lejet og sikrer at man ligger helt på samme måde hver gang og strålerne rammer hvor de skal hver gang.

Mine stråle behandlinger tager ikke mere end 6-7 min., men ialt ligger jeg en anelse længere, da der hver gang bliver taget et CT billede, for at sikre at jeg ligger helt perfekt og ligesom sidst. Man kan høre musik under behandlingen. Ialt tager hele processen nok ca 15 min. dog kan der være lidt ventetid på at komme til indimellem. 

I mit forløb har jeg mødt patienter, der skulle have færre eller flere strålebehadlinger, nogle fik 2 x dagligt, nogle fik kemoterapi samtidig, nogle får desuden nogle tabletter, som også kan have nogle bivirkninger.

Alle sygehistorier er unikke og personlige og kan ikke sammenlignes, fordi vi har forskellige ressourcer og psyker til at tackle sygdom og bivirkninger og livet i al almindelighed.

Men der er nogle ting der hjalp mig igennem .

  • For det første en stor tak til personalet i stråleterapien, jeg er kun blevet mødt af stor faglig dygtighed, empati og venlighed, og stor imødekommenhed fx mhp. at få ændret tider eller snakke med en læge.
  • Det var en kæmpe hjælp for mig at min mand deltog de første mange gange, også at mine voksne sønner var med en enkelt gang for at se hvad det var jeg skulle igennem. Det  gør at man føler sig mindre ensom i det hele og  bedre kan snakke om det der kan være svært.
  • For det andet vil jeg anbefale at man deltager i de patient møder, der er hver torsdag, hvor 2 sygeplejersker underviser i forskellige emner og patienter kan udveksle erfaringer. Der er det også en god ide at ens ægtefælle eller andre familiemedlemmer deltager. Det giver dem et indtryk af , at det ikke “bare” er strålebehandlinger der skal overståes, men at der er en del bivirkninger der følger med og skal tackles undervejs og der kan de måske være en støtte.
  • Desuden hjælper det mig at meditere hver dag i 15 -30 minutter ved hjælp af en app. på min mobil – den hedder Free Guided Meditation og kan kun anbefales.
  • Ikke mindst hjælper det mig at gå mine ture dagligt, se naturen forandre sig fra uge til uge, få nogle naturoplevelser hver dag. Jeg planlægger i hver uge  at  have en aftale med en veninde 1-2 x ugtl. hvor vi går en tur sammen og evt går på cafe´. Jeg bruger mine ugeplaner til at skrive aftalerne på, glæder mig til mine aftaler. Jeg krydser af for hver behandling givet, det giver en god fornemmelse af at det går fremad .

 

 

De fleste fotos her på siden er taget på mine gåture, taget med et ældre mobilkamera. Jeg har ingen intentioner om at billederne skal være perfekte, de bliver ikke opstillet eller photoshoppet, de er bare et udtryk for mine lyspunkter på mine gåture, det mad der hjalp mig igennem m.m.