3 uger efter strålebehandling

Juhu, var til 60 års fødselsdag igår med superlækker mad- det kunne jeg jo se og sanse- men faktisk synes jeg at jeg kunne smage lidt mere også, bare ganske små ting som hvidløg i aioli. Vin smager stadig som edikke, så jeg havde min egen flaske Sommersby cider med- den smager ok. og ser lidt mere festlig ud end vand. Selv kaffen er jeg begyndt at smage lidt mere, men det er nu mest mælk med kaffe i : )

Min hud er så frygtelig tør på den bestrålede side. Det er som om jeg skifter ham- flere gange kan jeg nulre huden af. Jeg bruger e vitamin olie, men den er svær at gnide ud. Avene fedtcreme er stadig bedst og helt uden giftstoffer.

Kinden og hagen er lidt hævet , så jeg klapper cremen ind og stryger forsigtigt opad- det må man godt når huden ikke er rød og irriteret mere.

Er begyndt på et yoga hold for kræftpatienter på Heimdal (kræftpatienternes hus i Aarhus) Står på venteliste til et kursusforløb samme sted- det kommer så først til efteråret. Har bestilt en samtale hos en psykolog og det tror jeg bliver godt , lige at få vendt nogle ting inden jeg selv skal tilbage til mit arbejde og være omsorgsperson igen.

Det skønne forår er gået over i sommer- 3 måneder er på sin vis gået hurtigt og alligevel er der sket så meget- det mærkeligste forår nogensinde, med meget angst for fremtiden og møde med en hel ny “verden”, kræftpatient verden, men også mange erfaringer klogere og forhåbentlig kan jeg så være en endnu bedre sygeplejerske også : )

2 uger efter afsluttet strålebehandling

Det er fredag og præcis 2 uger efter jeg fik sidste strålebehandling. Jeg skal til opfølgende lægesamtale idag.

Det er gået fremad efter den første hårde uge , hvor jeg havde brug for Morfin tbl. et par dage til at tage smerterne i halsen. Allerede 3. dag kunne jeg nøjes med Morfin tbl. til natten og det gav en god sammenhængende søvn. Tog desuden Pamol 2 stk x 4 dgl. Eneste ulempe ved morfinen var at min mave gik i stå i 4 dage så jeg var nød til at tage Movicol pulver for at sætte gang i den.

Men nu er jeg helt ude af smertestillende også Pamol. Kan kun mærke lidt til halsen når jeg fx skal gabe, så gør det stadig lidt ondt og jeg prøver at undertrykke at gabe- det er svært! : )

Min hud er helt pæn, såret bag øret væsker en smule men er ved at hele. Det er svært at undgå solen på det område. Jeg bruger hat og tørklæde på halsen, faktor 50 solcreme. Vævet og huden er stift, huden føles lidt som læderhud på stråleområdet. Jeg bemærker selv en lille asymetri i ansigtet, som andre dog ikke lægger mærke til.

Til gengæld er smagssansen endnu ikke kommet tilbage, dog måske en anelse bedring i at metalsmagen er aftaget og de syrlige ting smager knap så surt. Men kan ikke smage sødt eller slat uanset hvor meget sukker jeg kommer på havregrøden- det smager bare af ingenting. Man bliver meget opmærksom på konsistensen af maden i stedet for. Bedst er noget koldt og sprødt eller blødt. Spytsekretionen og mundtørheden er også stadig slem, men mindre end under strålebehandlingen. Drikker stadig små mundfulde vand hele dagen men om natten er det mindre hyppigt.

Har indstillet mig på at starte på arbejde igen om 3 uger, men på en deltids raskmelding, så jeg skal møde kl. 9-12 de første 2 uger og så have min sommerferie derefter. Det kan godt krible lidt i  maven over at skulle igang igen og tilbage til en hurtig, stresset hverdag. Der sker meget på en arbejdsplads på 3 -4 mdr. Det har også fået mig til at tænke på balancen mellem arbejde og fritid- de fleste af os bruger den bedste tid på dagen, hvor vi har mest energi, på vores arbejde. 6-8 værdifulde timer, nogle endda mere. Det er svært at ændre på, men det har gjort mig klar over, at man skal bruge sin fritid med omtanke og bevidst, ikke lade den smutte mellem fingrene,ikke spilde den på ligegyldige aktiviteter , bruge tiden på at gøre ting der giver en glæde og nye oplevelser. Jeg tog min maske med hjem efter sidste behandling- den skal minde mig om at livet er værdifuldt og lige pludselig kan forandre sig, så man skal nyde det man kan og udnytte tiden.