2 uger efter afsluttet strålebehandling

Det er fredag og præcis 2 uger efter jeg fik sidste strålebehandling. Jeg skal til opfølgende lægesamtale idag.

Det er gået fremad efter den første hårde uge , hvor jeg havde brug for Morfin tbl. et par dage til at tage smerterne i halsen. Allerede 3. dag kunne jeg nøjes med Morfin tbl. til natten og det gav en god sammenhængende søvn. Tog desuden Pamol 2 stk x 4 dgl. Eneste ulempe ved morfinen var at min mave gik i stå i 4 dage så jeg var nød til at tage Movicol pulver for at sætte gang i den.

Men nu er jeg helt ude af smertestillende også Pamol. Kan kun mærke lidt til halsen når jeg fx skal gabe, så gør det stadig lidt ondt og jeg prøver at undertrykke at gabe- det er svært! : )

Min hud er helt pæn, såret bag øret væsker en smule men er ved at hele. Det er svært at undgå solen på det område. Jeg bruger hat og tørklæde på halsen, faktor 50 solcreme. Vævet og huden er stift, huden føles lidt som læderhud på stråleområdet. Jeg bemærker selv en lille asymetri i ansigtet, som andre dog ikke lægger mærke til.

Til gengæld er smagssansen endnu ikke kommet tilbage, dog måske en anelse bedring i at metalsmagen er aftaget og de syrlige ting smager knap så surt. Men kan ikke smage sødt eller slat uanset hvor meget sukker jeg kommer på havregrøden- det smager bare af ingenting. Man bliver meget opmærksom på konsistensen af maden i stedet for. Bedst er noget koldt og sprødt eller blødt. Spytsekretionen og mundtørheden er også stadig slem, men mindre end under strålebehandlingen. Drikker stadig små mundfulde vand hele dagen men om natten er det mindre hyppigt.

Har indstillet mig på at starte på arbejde igen om 3 uger, men på en deltids raskmelding, så jeg skal møde kl. 9-12 de første 2 uger og så have min sommerferie derefter. Det kan godt krible lidt i  maven over at skulle igang igen og tilbage til en hurtig, stresset hverdag. Der sker meget på en arbejdsplads på 3 -4 mdr. Det har også fået mig til at tænke på balancen mellem arbejde og fritid- de fleste af os bruger den bedste tid på dagen, hvor vi har mest energi, på vores arbejde. 6-8 værdifulde timer, nogle endda mere. Det er svært at ændre på, men det har gjort mig klar over, at man skal bruge sin fritid med omtanke og bevidst, ikke lade den smutte mellem fingrene,ikke spilde den på ligegyldige aktiviteter , bruge tiden på at gøre ting der giver en glæde og nye oplevelser. Jeg tog min maske med hjem efter sidste behandling- den skal minde mig om at livet er værdifuldt og lige pludselig kan forandre sig, så man skal nyde det man kan og udnytte tiden.

Én kommentar til “2 uger efter afsluttet strålebehandling”

  1. Det må være dejligt ikke at skulle tage smertestillende længere. Jeg håber smagssansen bliver helt normal igen. Flot at du kan se masken som et lærerigt minde, tror mange ville smide den ud for at glemme hele oplevelsen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *